BBV:s novelltävling på temat ”Flykt”

Deltagarna tävlade i två kategorier: vuxna och unga upp till 18 år. Vi fick in 120 bidrag varav över hundra var skrivna av elever från Bergshamraskolans mellan- och högstadium. Juryn bestod av Staffan Wahlén och Kerstin M. Lundberg från BBVs styrelse samt litteraturvetaren Daniel Pedersen och Gun Ekroth, som i många år ansvarade för programmet ”Novellen” i radions P1.

Den 25 mars 2017 hade vi prisutdelning på Bergshamra bibliotek med högläsning av de vinnande bidragen. Föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar hade bänkat sig tillsammans med pristagarna och vanliga BBV-medlemmar. En reporter från Vi i Solna var också på plats.

Temat ”Flykt” hade särskilt inspirerat de unga skribenterna. Många skildrade barns flykt undan krig, ansvar för andra, mobbning i skolan eller outhärdliga hemförhållanden, men också flykt in i drömmar eller datorns virtuella värld.

Mest fantasifull var Kevin Karlbom Taxén från åk 4, som i sin novell ”Flykten från Legoland” lät trygga leksaker förvandlas till farliga monster. Mest gripande var Alfons Santikos (åk 6) berättelse om en flyktingpojke som drunknar i havet och i en
syn återser sina döda släktingar.

I Vuxenkategorin:

Vinnare: Eva Nauckhoff
Hedersomnämnande: Monica Björklund

I Ungdomskategorin:
Årskurs 4:
Vinnare: Kevin Karlbom-Taxén
Hedersomnämnande: Edison Hirschfeldt

Årskurs 5:
Vinnare: Yeva Hovsepyan

Årskurs 6:
Vinnare: Alfons Santikos
Hedersomnämnande: Tyra Herting

Årskurs 7:
Vinnare: Ida Andersson Pizzaro
Hedersomnämnande: Isak Lööw och Mika Karlzon Takei

Årskurs 8:
Vinnare: Emelie Hedbom Lindberg
Hedersomnämnande: Sara Yari och Amanda Hjalmarson

Årskurs 9:
Vinnare: Lee Nilsson
Hedersomnämnande: Alice Andersson Pizzaro

 Novellerna i vuxenkategorin
 

Eva Nauckhoff - Hiawatha. En berättelse om flykt  (vinnare)

Monica Björklund - På flykt  (hedersomnämnande)

Erik Elvers - Jag litar inte på Andrus

Kristina Lovén - Korpilombolo

Bernard Michelson - Pontus

Författartalanger i Bergshamra


Lördagen den 25 mars arrangerade Bergshamrabibliotekets vänner en prisutdelning med högläsning av de vinnande bidrageni sin novelltävling ”Flykt”. Biblioteket var fullsatt med stolta elever, släkt och vänner. På fotot är cirka hälften av de vinnande eleverna och mottagarna av hederspriser samlade. Foto: Leif Oldenburg.