Fågelvandring vid Tivoli

Fågelvandringen med Henrik Waldenström, en av initiativtagarna till Nationalstadsparken, eller Ekoparken som Henrik föredrar att kalla den, har blivit en vårtradition i Bergshamra. Denna blåsiga men soliga morgon den 23 april samlades vi 25 morgonpigga bergshamrabor för en två timmars vandring runt Tivoliudden. Som vanligt hörde vi många fler fåglar än vi såg, guidade av Henriks tränade öra. Vi fick också en mycket intressant kulturhistorisk och geologisk genomgång av detta så historierika område.
 

Vårvandring med jourhavande biolog.

Tisdagen 28 april samlades vi, drygt trettio bergshamrabor och några tillresta, vid Kafé Sjöstugan för en vårvandring med Didrik Vanhoenecker som är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuséet. Under två timmar, denna vackra men kyliga vårkväll, fick vi ta del av Didiriks imponerande kunkaper om alla de blommor, träd, gräs, insekter, fåglar och däggdjur som vi stötte på eller såg spår av. Allt mycket lättsamt och humoristiskt berättat vilket gav upphov till många glada skratt under vandringen runt Tivoliområdet..
 

Treårsjubiléum för Bergshamrabibliotekts vänner

Bergshamrabibliotekets vänner firade treårsjubileum på Sjöstugan den 11 maj 2015. Ordförande Vanna Beckman hälsade välkommen. Ett 30-tal medlemmar lät sig väl smaka av den goda maten. Kerstin M. Lundberg läste upp tre av novellbidragen om Bergshamra. Du kan ta del av bidragen i en pärm, som finns till utlåning på biblioteket. Så bra att vi fortfarande har stället kvar - och det växer i popularitet, liksom kulturföreningen Bergshamrabibliotekets Vänner. Bli stödmedlem du också! 100kr per år

Bergshamra pride 2015

Bergshamra Pride samlade för andra året i rad flera hundra deltagare i Bergshamra till en manifestation för HBTQ-rättigheter. Deltagarna marscherade från torget i södra Bergshamra till torget i norra Bergshamra där det hölls tal och bjöds på musikunderhållning av Nino Ramsby och Andrés Esteche and the Acoustic Combo.

Bergshamra bibliotek, som liksom de övriga biblioteken i Solna är HBTQ-certifierat, utgjorde fond för scenen.

Bland talarna var det nog Jesper Lindholm, ungdomspolitiker och medarbetare åt barn-, äldre- och jämställdhetsministern, som gjorde allra djupast intryck på publiken med sitt mycket personliga tal.       

Begshamra pride är en lokal Pridefestival i Bergshamra som arrangeras av privatpersoner. Mer information finns på https://www.facebook.com/bergispride 

loading...
loading...

Sommarens första konsert med Rafa Brasileiro fick publiken vid Kafé Sjöstugan att glömma bort ruskvädret denna regniga och kyliga försommarkväll.

Kvällen inleddes med Dear neighbour; stämningsfull och svängig musik av och med JenniferCarlsson, sång & gitarr, och Leo Bothén, sång och gitarr.

När sedan Rafa Brasileiro med Juan Mendoza på elbas, Ola Bothzén,
trummor, samt Bergshamras egen Homero Alvarez på elgitarr började spela, började också regnet strila ned. Publiken som till stor del var försedd med paraplyer och regnställ gungade snart med och dansade till de brasilianska rytmerna. Rafa Brasileiro vill vi gärna höra fler gånger på Kafé Sjöstugan!


Under augusti fick bergshamrabor och tillresta njuta av ett varierat program i Kafé Sjöstugans trädgård.

Malin Foxdal och Clas Yngström -- aukustisk blues 
Kolonien - engagerad folkpop med reggaeinfluenser
Wasa Express - jazzrockband med rötter från 70-talet
Anna de Rim-Eido al Fakir- egenproducerade låtar. (Anna är bördig från Bergshamra)

Den sista konserten för sommaren hölls inomhus i början av spetember med Esbjörn Hazelius och Johan Hedin - folkmusik

Under juli hölls också en konsert med Quilty-irländsk folkmusik och i augusti en barnteater med Marionetteatern.
 

Ljusfesten 1 november.

Ljusfesten runt Brunnsviken, en tradition sedan ett antal år, samlade även detta år en stor mängd deltagare vid Kafé Sjöstugan. Där serverades varm, kryddad äppelmust och tunnbrödsrullar i trädgården av Kafé Sjöstugans vänner. Det bjöds på två olika eldshower. Mycket suggestivt i höstmörkret! Publiken värmdes också av västafrikanska trummor från scenen och varm mat och kaffe inne i Kafé Sjöstugan. Kvällen avslutades sedan med ett fackeltåg till Tivoli udde.